Budyń waniliowy z syropem daktylowym

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • łyżeczka wiórków kokosowych

Mleko podgrzewamy. Cukier ucieramy z żółtkami, mąką i odrobiną mleka na gładką masę. Do gorącego mleka dodajemy laskę wanilii. Gdy mleko się już prawie zagotuje dodajemy masę jajeczną i energicznie mieszamy aż całość zgęstnieje. Ściągamy z palnika ciągle mieszając. Budyń przekładamy do miseczek, polewamy syropem daktylowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

DSC02084

DSC02086

DSC02090

Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *