Dorsz gotowany na parze z kaszą jaglaną

Dzisiejszy obiadek jest baardzo łatwy w przygotowaniu a przy tym zdrowy i smaczny :)

Składniki:

  •  1 mały filet z dorsza
  • pieprz, tymianek, natka pietruszki, czerwona papryka słodka
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół szklanki zielonego groszku świeżego lub konserwowego
  • 3 łyżki kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną płuczemy 2 razy w gorącej wodzie. Po opłukaniu gotujemy w szklance wody aż do momentu gdy kasza wszystko wchłonie. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w oddzielnym garnku. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanej kaszy.

Groszek gotujemy do miękkości.

Rybę doprawiamy pieprzem, dodajemy tymianek, paprykę czerwoną, natkę pietruszki, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na parze ok 20 min (w zależności jak duży jest  to filet ).

Przed podaniem rybę możemy lekko skropić sokiem z cytryny.

DSC02063

DSC02065

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *