Tarta z gorzką czekoladą i gruszkami

Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne 🙂

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 4-5 miękkich gruszek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płatki migdałowe

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy 30min.

Gruszki kroimy na kawałki i dodajemy do nich sok z cytryny.

Czekoladę wrzucamy do garnka ze śmietaną i na małym ogniu podgrzewamy całość aż czekolada się rozpuści . Gdy ostygnie dodajemy 3 jajka i mieszamy.

Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty (natłuszczoną). Wlewamy masę czekoladową a na wierzch układamy gruszki. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ciasto obsypujemy płatkami migdałowymi.

DSC01980

DSC01984

DSC01994

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *