Naleśniki z twarogiem truskawkowym

Moja córeczka uwielbia truskawki i wszystko co z nimi związane dlatego wałkujemy ten temat do znudzenia… ale już niedługo 🙂

Składniki na ciasto (16 naleśników):

  • 200g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie lub miksujemy. Patelnie smarujemy lekko olejem (ja owijam widelec kilkoma warstwami ręcznika papierowego, trochę oleju wlewam do miseczki i maczam widelec w tłuszczu. Dzięki temu łatwiej nanieść bardzo cienką warstwę:)). Smażymy do zarumienienia.

Składniki na twarożek:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego mielonego
  • ok 20 truskawek

Twaróg miksujemy z truskawkami na gładką masę. Możemy dodać również cukier puder, miód lub syrop daktylowy.

Każdego naleśnika smarujemy równomiernie twarożkiem i zwijamy wedle własnego uznania np w rulonik. Gotowe naleśniki możemy podsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku. Ja podałam je z jogurtem naturalny, konfiturą malinową i wiórkami kokosowymi.

DSC01843

DSC01852

DSC01805

 

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *