Gołąbki

Gołąbki są dobrym rozwiązaniem dla maluchów. Mięso jest gotowane, oprócz tego zawierają ryż oraz pomidorowy sos, które większość dzieci bardzo lubi.

Składniki

  •  główka kapusty
  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • majeranek
  • słodka papryka
  • tymianek
  • sól (ja zrobiłam kilka gołąbków z minimalną ilością soli a reszta /dla mamy i taty/ była doprawiona normalnie)
  • pieprz
  • 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 torebka ryżu

Wycinamy głąb kapusty. Wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą na ok 6 min, wyciętą stroną do dołu. Dzięki temu po przestudzeniu będziemy mogli łatwo oddzielić liście.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jajka.

Ryż gotujemy na pół miękko i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

Z mięsa formujemy kotlety, które następnie układamy na liściach. Jeden kotlet na jednym liściu 🙂 I zwijamy 🙂 Najpierw boki do środka, później góra i dół również do środka.

Na dnie dużego garnka układamy kilka liści kapusty by podczas gotowania nic nam się nie przypaliło. Na liściach układamy nasze gołąbki warstwowo. Całość zalewamy gorącą wodą tak by przykryła wszystkie gołąbki. Gotujemy do miękkości kapusty,ok godzinę.

Gdy gołąbki będą gotowe wyjmujemy je z garnka a do wody, w której się gotowały dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos możemy zagęścić także mąką. Wkładamy znów wszystkie gołąbki i gotujemy jeszcze ok 15-20 min.

Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem 🙂

Z podanego przepisu wyszło mi ok 15 gołąbków.

DSC01765

DSC01762

DSC01771

Smacznego!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *