Knedle z truskawkami

Cały czas korzystamy z tego, że są truskawki 🙂 Jemy je nie tylko na deser i na śniadanie ale także na obiad 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ok 20 sztuk truskawek
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

Ziemniaki mielimy na jednolitą masę. Najlepiej w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, jajka, cukier oraz sól i ugniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować na dosyć cienki placek. Następnie wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki (powinna być dosyć spora). Na środek kółka kładziemy truskawkę (całą lub pół, w zależności od jej wielkości) i sklejamy ciasto obtaczając nim truskawkę. Możemy do środka dodać również cukier. Ja nie dodawałam i truskawka była lekko kwaśna ale mojej córeczce to nie przeszkadzało 🙂

Gotowe knedle wrzucamy do osolonego wrzątku (po kilka sztuk). Do wody możemy dodać troszkę oleju aby knedle się nie skleiły. Gdy knedle wypłyną na powierzchnie wody gotujemy je jeszcze 2 minuty.

Wyjmujemy knedle łyżką i gotowe. Bardzo dobrze smakują polane bułką tartą podgrzaną na maśle.

Z przepisu wyszło mi ok 25 knedli.

DSC01661

DSC01664

lili

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *