Cały czas korzystamy z tego, że są truskawki 🙂 Jemy je nie tylko na deser i na śniadanie ale także na obiad 🙂
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- ok 20 sztuk truskawek
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
Ziemniaki mielimy na jednolitą masę. Najlepiej w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę, jajka, cukier oraz sól i ugniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować na dosyć cienki placek. Następnie wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki (powinna być dosyć spora). Na środek kółka kładziemy truskawkę (całą lub pół, w zależności od jej wielkości) i sklejamy ciasto obtaczając nim truskawkę. Możemy do środka dodać również cukier. Ja nie dodawałam i truskawka była lekko kwaśna ale mojej córeczce to nie przeszkadzało 🙂
Gotowe knedle wrzucamy do osolonego wrzątku (po kilka sztuk). Do wody możemy dodać troszkę oleju aby knedle się nie skleiły. Gdy knedle wypłyną na powierzchnie wody gotujemy je jeszcze 2 minuty.
Wyjmujemy knedle łyżką i gotowe. Bardzo dobrze smakują polane bułką tartą podgrzaną na maśle.
Z przepisu wyszło mi ok 25 knedli.
Smacznego!!