Zupę pomidorową możemy podawać na wiele sposobów. Jako pyszny krem, z makaronem, z ryżem, z kluseczkami lanymi. Ja zdecydowałam się na podanie jej ze słodkim ziemniakiem i był to strzał w dziesiątkę bo moja córeczka się nią zajada
Składniki:
- Włoszczyzna
- 3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 1 średni batat
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- suszone oregano
Umytą i obraną włoszczyznę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy aż do miękkości warzyw. Wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojonego batata. Dodajemy koncetrat lub passatę, oregano (możemy doprawić solą lub pieprzem ale należy pamiętać, że koncetrat jak i passata pomidorowa często są solone) . Gotujemy aż słodki ziemniak będzie miękki. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Na koniec możemy zabielić ją jogurtem lub śmietaną. Dodajemy świeża bazylię.
Zupę możemy również ugotować na mięsie ale moja córeczka za tym nie przepada
Smacznego!!
Brawo. Gratulacje dla autora
Dziękuję! 🙂
Wszystko brzmi fajnie, ale ile wody używamy do podanych proporcji warzyw?
Używamy tyle wody by przykryła wszystkie warzywa 🙂