Zupa brokułowa z zielonym groszkiem i kaszą jęczmienną

Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie – są zdecydowanie smaczniejsze. Oprócz tego w zupie znajdują się też inne warzywa oraz bardzo zdrowa kasza – zupa idealna dla małych warzywnych niejadków :)

 

Składniki

  • włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały brokuł
  • pół szklanki świeżego zielonego groszku
  •  4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • jogurt naturalny
  •  kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Włoszczyznę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Nalewamy tyle wody by przykryć warzywa. Gdy będą już miekkie wyjmujemy je i na ich miejsce wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy włoszczyznę i ugotowany wcześniej w osobnym garnku zielony groszek i ziemniaki. Całość miksujemy na gładki krem. Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę jęczminną dzięki czemu posiłek będzie bardziej treściwy. Przed podaniem dekorujemy łyżką naturalnego jogurtu.

DSC00906

DSC00908

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *