Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie – są zdecydowanie smaczniejsze. Oprócz tego w zupie znajdują się też inne warzywa oraz bardzo zdrowa kasza – zupa idealna dla małych warzywnych niejadków
Składniki
- włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- 1 mały brokuł
- pół szklanki świeżego zielonego groszku
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- jogurt naturalny
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Włoszczyznę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Nalewamy tyle wody by przykryć warzywa. Gdy będą już miekkie wyjmujemy je i na ich miejsce wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy włoszczyznę i ugotowany wcześniej w osobnym garnku zielony groszek i ziemniaki. Całość miksujemy na gładki krem. Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę jęczminną dzięki czemu posiłek będzie bardziej treściwy. Przed podaniem dekorujemy łyżką naturalnego jogurtu.
Smacznego!!