Zawijańce z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie można podawać na wiele sposobów. Ja zdecydowałam się na ciasteczka, zawijańce. Należy pamiętać o tym by wybierać takie ciasto francuskie, które ma jak najprostszy skład, bez barwników i bez tłuszczu palmowego (wg mnie najlepsze jest to dostępne w Lidlu) albo po prostu zrobić ciasto samemu. Dodatki można wybierać wedle własnego uznania. Ja zrobiłam dwa farsze, jeden czekoladowy a drugi jagodowy :)

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego lub szklanka mleka
  •  2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki miodu (może być syrop klonowy lub cukier trzcinowy)
  • 2 łyżki konfitury jagodowej (ja użyłam jagody ze słoika od teściowej:))
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Twaróg dzielimy na pół i wkładamy do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodajemy 1 łyżkę miodu, pół opakowania małego jogurtu naturalnego lub pół szklanki mleka i 2 łyżeczki kakao. Do drugiej pozostałą ilość miodu i jogurtu (lub mleka) oraz 2 łyżki konfitury. Mieszamy widelcem do połączenia wszystkich składników.

Ciasto francuskie wałkujemy i dzielimy na pół. Na każdej części rozprowadzamy po jednym farszu. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Smarujemy rulon rozmąconym jajkiem i kroimy na plasty grubości ok 1 cm. Ruloniki układamy na blasze i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 min.

DSC00886

DSC00889

Gdy farsz nam zostanie idealnie nada się na kanapki :)

DSC00891

DSC00896

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *