Tarta z kaszy jaglanej bez cukru

 

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.Jest niezastąpioną, używam jej zarówno do deserów jak i do obiadów. Moja córka je ją także na śniadanie :) Dziś postanowiłam zrobić tartę bez cukru za to z duuużą ilością jaglanki. Przepis inspirowany alaantkoweblw 🙂

Składniki:
Spód:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 7 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • banan
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych

Krem:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • dowolne owoce (np. truskawki, borówki, maliny)
  • 6 suszonych moreli lub daktyli

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy razem z płatkami migdałowymi. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto.Pieczemy 30 minut w temperaturze 180oC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:

Gotujemy mleko, wsypujemy kaszę jaglaną ( gdy kaszę jaglaną gotujemy w mleku nie ma potrzeby płukania jej w gorącej wodzie) masło lub olej i suszone morele. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko.Wyjmujemy morele lub zostawiamy (wg własnego uznania). Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

DSC01023

DSC01026

DSC01028

Smacznego!!

8 comments on “Tarta z kaszy jaglanej bez cukru

    1. Ciesze się 🙂 Mogą być mrożone i mogą być dowolne 🙂 Moja blaszka była do tarty i miała 26 cm 🙂

  1. Mogę prosić o pomysł jakimi obecnie dostępnymi owocami mogę udekorować wierzch tarty? Zdrowymi więc z puszki odpadają. Mrożonych się boję.. Czy one się nie packaja? Jak je przygotować i ułożyć?

    1. Na pewno gruszki i jabłka (wymieszane wcześniej z sokiem z cytryny), pomarańcze obrane ze skórki i pokrojone na półplasterki, może być dojrzałe kiwi, winogrona obrane ze skórki i pokrojone na połówki, ewentualnie figi 🙂 Mrożone owoce rzeczywiście mogą puścić sok i nie wyglądać zbyt dobrze, ewentualnie zaryzykowałabym jedynie z mrożonymi jagodami. pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *