Serniczki truskawkowe

Serniczki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 15 truskawek

Spód:

  • szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • łyżka masła

Do płatków owsianych dodajemy masło i wyrabiamy aby się połączyły. Masę owsianą wykładamy na spód foremek do muffinek i mocno dociskamy palcem by masa dobrze przywarła do dna foremki.

Blendujemy truskawki. W oddzielnym naczyniu miskujemy jajka, mąki, miód, twaróg i dodajemy zblendowane truskawki(mogą być również inne owoce).

Do foremek wylewamy mase serową do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok 40 min w 180oC :)
Po upieczeniu zostawiamy jeszcze babeczki przez 20 min w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostygnięciu chłodzimy je przez godzinę w lodówce dzięki czemu babeczki łatwo odejdą od papierowych foremek.

Przed podaniem możemy ozdobić łyżką jogurtu greckiego i dowolnymi owocami.

DSC01091

DSC01093

Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *