Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś zapraszam na placki
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 jajka
- olej lub oliwa
Cukinie ucieramy na tarce (grube oczka) i przekładamy do miski. Dodajemy sól i odstawiamy na 15 min. Cukinie zawijamy w ręcznik papierowy i wyciskamy z niej sok. Wkładamy ją ponownie do miski, dodajemy obydwie mąki, paprykę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jajka. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Nakładamy łyżką masę cukiniową i smażymy ok 5 min aż do zarumienienia z każdej strony.
Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju. Podajemy gdy lekko ostygną. Do placków możemy dodać gęsty jogurt grecki.
Smacznego!!