Placuszki z cukinii z mąką kukurydzianą

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś zapraszam na placki ;)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  •  1/4 łyżeczki soli
  •  6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  •  2 jajka
  • olej lub oliwa

Cukinie ucieramy na tarce (grube oczka) i przekładamy do miski. Dodajemy sól i odstawiamy na 15 min. Cukinie zawijamy w ręcznik papierowy i wyciskamy z niej sok. Wkładamy ją ponownie do miski, dodajemy obydwie mąki, paprykę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jajka. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Nakładamy łyżką masę cukiniową i smażymy ok 5 min aż do zarumienienia z każdej strony.

Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju. Podajemy gdy lekko ostygną. Do placków możemy dodać gęsty jogurt grecki.

DSC00915

DSC00917

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *