Pierogi z serem

Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione :) Ja najbardziej lubię te z jagodami ale skoro na razie ich nie ma zrobiłam pierogi z serem :)

Składniki na ciasto

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

 

Mąki mieszamy, dodajemy wodę i olej. Ciasto wyrabiamy ok 5 min. Powinno być delikatne i miękkie. Odkładamy je na ok 45 min alby odpoczywało :)

Składniki na farsz:

  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru (możemy pominąć jeśli nie chcemy by pierogi były słodkie)

 

Wszystkie składniki mieszamy w misce widelcem aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy dość cienko. W razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową ponieważ ciasto może się lepić. Z ciasta wykrawamy pierogi. Najlepiej użyć szklanki do napojów. Skrawki ciasta zbieramy, łączymy ze sobą, wałkujemy i znów wykrawamy pierożki. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Musimy uważać by farsz nie dostał się w miejsce, w którym zlepiamy pierożki, ponieważ mogłyby się rozkleić w trakcie gotowania.

Pierogi wrzucamy delikatnie do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Ja dodaje jeszcze odrobinę oleju by pierogi się nie sklejały. Pierożki najlepiej gotować w 2-3 turach. Od momentu, w którym pierogi wypłyną na powierzchnie wody gotujemy je jeszcze ok 3 min.

Pierogi można podać z różnymi dodatkami: z jogurtem, owocami, śmietaną, cynamonem, posypane cukrem lub polane syropem klonowym. Ja córeczce podałam z truskawkami :)

DSC01245

DSC01247

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *