Omlet włoski

Włoskie smaki to coś co wiele dzieci bardzo lubi. Omlet ze świeżą bazylią i pomidorami jest idealny na śniadanie i kolację a z dodatkiem wędliny może również być smacznym obiadem :)

Składniki:

  • 1 jajko (dla dużych łakomczuchów polecam użyć 2 jajka)
  •  6 listków świeżej bazylii
  •  ćwiartka pomidora
  • 2 plasterki żółtego sera
  •  1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • masło, oliwa lub olej do smażenia

Jajko mieszamy w miseczce razem z pokrojonym w kostkę żółtym serem i posiekanymi listkami bazylii. Sparzonego i obranego ze skórki pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do jajka. Całość doprawiamy suszonym oregano. Patelnię (u mnie mała o średnicy 24cm) smarujemy lekko masłem, oliwą lub olejem kokosowym i wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się zetnie przekładamy omlet na drugą stronę za pomocą szpatułki. Możemy zsunąć omlet na talerz po czym zdecydowanym ruchem odwrócić talerz tak by omlet spadł na patelnie drugą stroną :) Gdy jajko lekko się zarumieni omlet jest gotowy!:)

DSC00939

DSC00946

DSC00948

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *