Kompot trukawkowo- jabłkowy

Dziś kompot odszedł w zapomnienie zastąpiony przez rozmaite soki „kartonikowe”, oranżady, napoje gazowane i nektary. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a do tego potrafi świetnie smakować, gasić pragnienie i rozgrzewać :)

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • ok 15 truskawek
  • 10 moreli suszonych bez siarki

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Truskawki obieramy z szypułek. Morele kroimy na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i nalewamy tyle wody by przykryła owoce. Czekamy aż całość się zagotuje i gotujemy jeszcze 5 minut po czym wyłączamy gaz a garnek przykrywamy pokrywką. Kompot zostawiamy w garnku jeszcze na ok 2 godziny aby wyciągał jak najwięcej smaku z owoców.

Kompot można podawać chłodny np. z miętą lub na ciepło z odrobiną cynamonu.

DSC00976

DSC00987

DSC00992

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *