Gulasz jest potrawą z którą każdy maluch sobie poradzi, można go jeść bez problemu łapkami i widelcem (dla bardziej wprawionych) :)A przy tym jest bardzo smaczny. Moja córeczka za nim przepada. Ja zresztą też bo jest bardzo prosty w przygotowaniu
Składniki:
- 0,5kg szynki lub wołowiny
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- czerwona papryka
- rozmaryn
- olej
- 0,5 l bulionu
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy mąką. Mieszamy aby mąka dokładnie pokryła całość. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Lekko przysmażamy z każdej strony a następnie podlewamy bulionem i dusimy. W połowie duszenia dodajemy majeranek, oregano, czerwoną paprykę i rozmaryn (wedle uznania). Mięso dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy co jakiś czas bulionem.
Najlepiej smakuje z ziemniakami, kaszą lub makaronem
Smacznego!!
Jak długo powinno się dusić 0,5 kg mięsa wołowego?
wszystko zależy od mięsa, najlepiej w czasie duszenia sprawdzać czy jest już miękkie ale myślę, że po 40-50 min powinno już być na tyle miękkie żeby dziecko mogło sobie z nim poradzić 🙂