Drożdżówki z serem i malinami

Z racji tego, że miałam w lodówce twaróg, który został mi po tym jak robiłam sernik oraz maliny postanowiłam upiec drożdżówki. Mojej córeczce bardzo smakowały, miałyśmy pyszne drugie śniadanie :)

Składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 400 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru

Masa serowa:

  • 3 łyżki serka Bieluch
  • ok 150 g twarogu
  • cukier do smaku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Kruszonka

  • 90 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo owoce :) Ja dodałam maliny i borówki.

 

Ciasto:

Do mąki dodajemy cukier i mieszamy. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mleko, lekko podrzewamy. Całość wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i jajko. Wkruszamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na około godzinę.

Masa serowa:

Do twarogu dodajemy cukier, żółtko, Bielucha oraz śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Kruszonka:

Masło roztapiamy. W misce mieszamy cukier z mąką. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aż mąka wchłonie tłuszcz. Kruszonkę wkładamy do lodówki na ok 20 min.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy je ponownie. Wałkujemy i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w placek z lekkim wgłębieniem pośrodku. Nakładamy tam ser a na wierzchu układamy owoce. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem. Całość posypujemy kruszonką.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy nasze drożdżówki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni na pół godziny.

DSC01450

DSC01451

DSC01453

DSC01473

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *