Ciasto z truskawkami i kruszonką

Cały czas w domu mam nadmiar sezonowych owoców. Oprócz tego, że objadamy się świeżymi truskawkami, malinami i czereśniami używam ich również cały czas do wypieków :)Dziś zrobiłam szybkie ciasto z kruszonką.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 160 g cukru trzcinowego
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce (ja użyłam truskawek i malin)

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g cukru
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g mąki

Mąkę tortową oraz ziemniaczaną mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia. Do oddzielnej miski wrzucamy masło oraz cukier i ucieramy za pomocą miksera na gładką masę. Dodajemy po 2 jajka i ponownie ucieramy. Powstałą masę dodajemy do mąki i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tortownica) i nakładamy ciasto. Na wierzch kładziemy pokrojone na kawałki owoce.

W misce mieszamy mąkę, cukier oraz schłodzone masło. Wszystko razem ugniatamy aż do powstania kruszonki. Posypujemy nią wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy ok 1h w temperaturze ok 170-180 stopni.

DSC01573

DSC01578

DSC01558

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *