Banany są bogate w błonnik i trzy cukry – glukozę, sacharozę i fruktozę – dające im niezwykłe niemal właściwości w zwiększaniu poziomu energii, czyli coś czego nasze maluchy bardzo potrzebują A energia plus pyszne ciasto to połączenie idealne
Składniki
- 3 duże dojrzałe banany
- 50 g roztopionego masła + masło do wysmarowania blachy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i jajka. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy roztopione masło i banany. Foremkę (ja użyłam keksówki) smarujemy masłem (można również wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wylewamy do niej masę. Pieczemy ok godziny w piekarniku ( do suchego patyczka) nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto można podać z jogurtem i posypać amarantusem
Smacznego!!